Suomalaisia huoltoasemaketjuja

Huoltoasemien määrä Suomessa on jatkanut laskuaan jo vuosikymmenien ajan, etenkin miehitettyjen asemien osalta. Samalla myös huoltoasemaketjuja on hävinnyt katukuvasta. Yksi syy ovat kiristyneet ympäristömääräykset, joiden myötä vanhojen asemien uudistaminen ei ole ollut kannattavaa. Huoltopalvelut ovat keskittyneet yhä enemmän merkkihuoltoihin tai erikoistuneisiin ketjuihin. Viime vuosina myös kauppojen aukiolojen vapautuminen on syönyt tärkeää oheismyyntiä.

Isot neljä ovat tällä hetkellä S-ryhmän ABC, Neste, St1 johon kuuluvat myös Shell-asemat sekä Lukoil-ryhmään kuuluva Teboil. Myös kotimainen energiaosuuskunta SEO on ollut kasvussa. Aikanaan suuriin kuulunut Esso vetäytyi Suomesta 2000-luvulla ja asemat jaettiin St1:n ja ABC:n kesken. Muita kadonneita ovat muun muassa Kesoil sekä Jet.

Isojen toimijoiden lisäksi markkinoilla on erilaisia pienempiä ketjuja kuten Gulf, tai Kärkkäinen kolmella asemallaan. Jälkimmäisen liikeideana on etenkin asiakkaiden houkuttelu liikkeisiin polttoaineiden aggressiivisella hinnoittelulla, kuten myös Tuurin kyläkaupalla. Katteet alalla ovat muutenkin pieniä. Kilpailun kovuutta kuvaa että markkinoille kymmenillä jakelupisteillä vuonna 2014 tullut GT lopetti toimintansa jo parin vuoden jälkeen.

Julkaistu
Kategoria(t): asemat